Scoliose en Chiropractie.

Scoliose is een scheefgroei van de wervelkolom. Scoliose betekent in strikt medische zin een “zijwaartse wervelkolomkromming”. Het is een afwijking die begint in de kinderjaren, omdat de groeiende wervelkolom er zeer ontvankelijk voor is. De meest getroffen leeftijdsgroep is die van acht- tot twaalfjarigen. Hoe eerder scoliose ontdekt en behandeld wordt, des te meer kans op genezing is er.

Oorzaak

.
Ontelbare gewrichtsbanden en spieren staan in verbinding met de wervelkolom. Deze gewrichtsbanden en spieren lopen (in een gelijk aantal) aan beide kanten van de wervelkolom. Normaalgesproken is de rek aan iedere kant gelijk, waardoor de wervelkolom mooi in het midden blijft. Maar als een paar spiergroepen aan de ene kant meer rek hebben dan aan de andere kant van de wervelkolom, ontwikkelt zich een kromming (curve).
Elke spier in ons lichaam wordt gestimuleerd door zenuwen, die de zenuwimpulsen van de hersenen aan het spierweefsel doorgeven. De spier trekt overmatig samen als er iets gebeurt waardoor de zenuwimpulsen worden overgestimuleerd. Als dit gebeurt bij een spier die langs de wervelkolom loopt, trekt deze spier samen met als gevolg dat er een kromming in de wervelkolom wordt veroorzaakt. De oorzaak van overstimulering van een zenuw kan een blokkade in de wervelkolom zijn.

Hoe kunnen wij u helpen?

.
De grondslag van onze behandeling is de wervelkolom vrij maken van blokkades of storingen die de irritaties van de zenuwen veroorzaakt. Onderzoeken, die suggereren dat scoliose waarschijnlijk veroorzaakt wordt door neurologische storingen, ( stoornissen betreffend zenuwen), versterken de bekwaamheid van de chiropractische aanpak. Het centrale zenuwstelsel moet stressvrij zijn om het lichaam gezond te kunnen houden. En om de rug recht te laten groeien.
Wij zijn in staat de meeste vormen van scoliose te corrigeren, vooropgesteld dat de scoliose niet te vergevorderd is, de patiënt niet te oud is en de mate van de kromming niet te extreem is.

Voor uitgebreidere tekst over Scoliose, kunt u gratis een folder afhalen in onze praktijk

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen