“Door de rug gegaan” of “spit”.

Ik ben nu 61 jaar en reeds meer dan 10 jaar in behandeling bij de Rugkliniek in Heerlen. Hoe ben ik hier terecht gekomen? Wel nu:
Vanaf mijn 28e jaar had ik regelmatig rugklachten, met name in de onderrug. Dit uitte zich door het fenomeen ‘door de rug gaan’ ofwel ‘spit’. Ik had dan ook vaak hevige pijn in de rugspieren en was zeer beperkt in mijn dagelijks werk. Daar ik veel in de auto zit en vaak uitstap was dit voor mij een groot handicap.

Van mijn huisarts kreeg ik dan de gebruikelijke zalf met pijnstillers en later het middel ‘Voltaren’ samen met een spierverslapper voor de nacht. Na enkele dagen was ik dan weer de ‘oude’.

Na deze ‘klucht’ jaren te hebben meegespeeld heb ik mijn huisarts een verwijskaart gevraagd om foto’s te laten maken in het ziekenhuis. Hier vroeg men mij of deze kwaal vaker voorkwam in de familie. Ik heb hun erop gewezen dat ik een tweelingbroer heb met dezelfde klachten. Daarop kreeg ik te horen dat rugklachten bij tweelingen vaak voorkomen (?!) Even terzijde… Bij mijn tweelingbroer bleken de klachten niet uit de rug te komen maar uit de heup. Hij heeft thans een kunstheup!!

Nadat men foto’s had gemaakt bleek dat mijn bekken niet geheel horizontaal stond. Hier was niets aan te doen en ik moest er maar mee leren leven. (Dit kwam bij tweelingen ook vaak voor?!)

Rond mijn 50e jaar ‘ging ik weer door mijn rug’. Dit bleek ruim 14 dagen aan te houden met pijn in mijn linker been en bil. Ik kon nauwelijks meer lopen. Ik heb toen mijn huisarts uitdrukkelijk en met klem gevraagd of hier iets aan te doen was (fysiotherapie) of anderzijds. Toen kreeg ik te horen dat mogelijk een chiropractor hier iets aan kon doen (na meer dan 20 jaar!).

Bij mijn eerste bezoek aan de Rugkliniek te Heerlen werden er foto’s gemaakt en bleek inderdaad dat mijn bekken niet horizontaal stond. Men vertelde mij dat de grote rugspieren dit iedere keer corrigeerden, waardoor ze vaker ‘vermoeid’ raakten (door steeds op spanning te staan) en dat dit zich uitte in het fenomeen ‘door de rug gaan’. Verder bleek er slijtage te zijn, te wijten aan 40 jaar voetballen.

De behandelende chiropractor, een Belg, vertelde me dat ik veel eerder had moeten komen en dat me dit dan veel ellende en pijn had bespaart. Hij noemde dit ‘typisch Hollands’.

Thans kan ik u verzekeren dat sinds ik in behandeling ben bij de Rugkliniek, ik maar één keer ‘door de rug’ ben gegaan (eigen schuld) en om het kwartaal behandeld word. Na 3 maanden blijkt dan dat het weer ‘eens nodig’ is. Soms komt het voor dat ik reeds eerder klachten krijg. Een telefoontje en ik word dan meteen behandelt.

Mijn zoon (fors gebouwd type) kreeg voorheen altijd te horen dat hij moest afvallen, dan zouden zijn rugklachten verminderen. De behandelende Chiropractor vertelde hem dat er meer ‘magere’ mensen met rugklachten zijn dan ‘dikke’. Mijn zoon heeft er veel baat bij en wordt ook om de 3 maanden behandelt.

Ik weet dat iedere rugklacht uniek en niet hetzelfde is, voortvloeiende uit legio oorzaken. Hier weet de chiropractor dan wel de juiste behandeling voor.

Ik heb u mijn verhaal op papier gezet en ben uitermate tevreden. Durf wel te stellen dat ik een ander mens ben.

J. Janssen

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

Versleten tussenwervelschijven. ()

Mijn ervaring met Chiropractie wil ik graag op deze manier met iedereen delen. Het is…

Lees meer

Slijtage en pijn in de rug. (Mia van Bergen- Rours)

Ongeveer 12 jaar geleden kreeg ik nogal last van pijn in de rug. De pijn…

Lees meer

Lage rugklachten en uitstraling naar been na een val. (Mevrouw Maes-Hamers)

Ik ben Corrie Maes-Hamers en 63 jaar oud. Door een val begin september 2006, kreeg…

Lees meer
meer verhalen
© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen