Is multidisciplinaire revalidatie effectief bij herstel na een whiplash.

Canada
Een nieuw onderzoek van een interdisciplinair team onder leiding van de prominente Canadese chiropractisch onderzoeker David Cassidy, DC PhD, DrMedSci, moest uitkomst bieden op de vraag of multidisciplinaire revalidatieprogramma’s hulp bieden bij herstel na een whiplash. Bij dit onderzoek werden de slachtoffers van alle verkeersongevallen in de Canadese provincie Sasketchewan gevolgd, gedurende een periode van 2 jaar vanaf december 1997. Het antwoord op deze vraag was ‘nee’. In feite werd het herstelproces juist vertraagd. Het onderzoek werd gehouden onder 6021 volwassen deelnemers, over een periode van 2 jaar waarbij whiplashklachten werden geconstateerd naar aanleiding van de vraag “had het ongeluk nek- of schouderklachten tot gevolg?”

Bij de deelnemers van het revalidatieprogramma werden diverse klachten aangetroffen zoals hoofdpijn, terugkerende klachten, intensieve pijn, minder optimistisch zijn over de kans op herstel, die het herstel uiteindelijk vertraagden. De conclusie was dat revalidatie geen positief effect had op het herstel na whiplash, maar het herstelproces juist vertraagde. Fitnesstraining in groepsverband vertraagde het herstel zelfs met 19 tot 32%, afhankelijk van wanneer hiermee werd gestart en multidisciplinaire revalidatieprogramma’s vertraagden het herstelproces zelfs met 50%. Chronische whiplash patiënten die een multidisciplinair revalidatieprogramma volgden in het ziekenhuis herstelden niet sneller dan de patiënten die individuele verzorging ontvingen.

Bron:
*Cassidy JD, Carroll LJ et al. (2007) Does Multidisciplinary Rehabilitation Benefit Whiplash Recovery? Results of a Population-Based Incidence Cohort Study, Spine, 21 (1):126-131).

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen