VS: minder zorgkosten door gebruik van voedingssupplementen.

Gebruik van voedingssupplementen kan de gezondheidskosten drukken doordat suppletie leidt tot en korter ziekenhuisverblijf en een kleinere kans op een heropname.

Het onderzoek in de Verenigde Staten werd uitgevoerd door Precision Health Economics en gefinancierd door Abbott Nutrition. Uit een database werd informatie gehaald over 44 miljoen ziekenhuisopnames in de periode van 2000 tot 2010. Met de gegevens werd naar schatting 20% gedekt van de totale ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten.

Er werd berekend wat het effect van voedingssuppletie was op de opnameduur en het risico van een heropname. Tevens werd berekend hoeveel kosten bespaard werden met suppletie. Onder voedingssuppletie werd bijvoeding verstaan die oraal werd toegediend en volledig voorzag in de dagelijkse behoefte aan
macro- en micronutriënten.

Van de 44 miljoen ziekenhuisopnames werd in 724.000 gevallen voedingssuppletie toegediend. Suppletie bewees vooral zijn nut bij ernstig zieken, maar liet bij alle patiënten enig voordeel zien. Suppletie leidde tot een significante verkorting van de opnameduur van gemiddeld 10,9 tot 8,6 dagen (21%). Ook de kosten per opname daalden significant van gemiddeld 21.950 Dollar tot 17.216 Dollar (22%).

Wanneer alleen gekeken werd naar aandoeningen met een verhoogd risico van een heropname binnen 30 dagen, werd onder invloed van suppletie een verminderd aantal heropnames gezien van gemiddeld 34,3% naar 32%. Het is bekend dat ondervoeding een veelvoorkomend en zwaar onderschat probleem is in ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers kan flink bespaard worden op de zorgkosten door ondervoeding aan te pakken. Met iedere dollar die uitgegeven wordt aan suppletie, kunnen bijna 53 dollar op de totale gezondheidskosten worden bespaard.

Bron:
Philipson TJ, Snider JT, [..], Goldman DP. Impact of oral nutritional supplementation on hospital outcomes. Am J Manag Care 2013; 19(2):121-8

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen