Cursus tillen helpt niet tegen rugpijn.

Artikel uit het NRC Handelsblad, gepubliceerd op 5 februari 2008, door de redactie wetenschap.

Mensen die veel tillen tijdens hun werk krijgen niet minder rugpijn door een cursus in tillen, met of zonder hijswerktuigen. Dat blijkt uit onderzoek. Het resultaat ondergraaft het nut van tilcursussen.

Veel fysiotherapeuten en andere gezondheidswerkers verdienen hun brood met tilcursussen aan verpleegkundigen, ziekenverzorgers, vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers, stratenmakers of andere mensen die beroepsmatig veel tillen. “Uit ons onderzoek blijkt niet dat je er rugpijn mee voorkomt’, schrijven onderzoekers van Finse en Canadese instituten en van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid in Amsterdam in een artikel van het British Medical Journal.

De onderzoekers verzamelden alle aparte onderzoeken. Daar deden in totaal ruim 17.500 proefpersonen aan mee. Eruit komt dat werknemers mét tilcursus net zo vaak rugpijn krijgen en gehandicapt raken als mensen die geen tiltechnieken kregen aangeleerd.

De onderzoekers weten niet hoe het komt dat een tilcursus niet helpt: “Ofwel de aangeleerde technieken verminderen het risico op rugblessures niet, ofwel de training leidde niet tot adequaat tillen of bediening van de hijswerktuigen.”

Twee deskundigen die commentaar geven op het onderzoek in het British Medical Journal schrijven: “Het is moeilijk om een ziekte te behandelen zonder een goed begrip te hebben op de oorzaak’, aldus de twee Deense rugspecialisten die het commentaar schrijven.

Commentaar Chiropractie Rugkliniek Heerlen op “cursus tillen helpt niet tegen rugpijn”:
In het artikel wordt geschreven: “De onderzoekers weten niet hoe het komt dat een tilcursus niet helpt. Bij de meeste rugpijn is er geen directe oorzaak bekend. Het is moeilijk om een ziekte te behandelen zonder een goed begrip te hebben op de oorzaak”.

Dit illustreert de verschil tussen de klassieke medische en chiropractische.
In 90% van de gevallen zijn de oorzaken van biomechanische aard. De chiropractor zoekt en vindt die oorzaak en stellen vervolgens hun behandelingen hierop af. Daarom ook het hoge percentage succes bij chiropractische behandelingen.

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen