Lage rugpijn: voorspellers van blijvende arbeidsongeschiktheid .

Lage rugpijn is de belangrijkste en kostbaarste arbeidsgerelateerde aandoening. Het grootste deel van de kosten hangt samen met het kleine percentage werknemers met acute klachten die uiteindelijk leiden tot blijvende arbeidsongeschiktheid. Daarom zijn risicofactoren van blijvende invaliditeit, vooral die factoren die beïnvloedbaar zijn, hierbij belangrijk.

Een indrukwekkend onderzoek van de Universiteit van Washington rapporteert dat de keuze van behandelaar één van de risicofactoren van blijvende arbeidsongeschiktheid is. “Werknemers die eerst naar een chiropractor gingen, hadden aanzienlijk minder kans op blijvende arbeidsongeschiktheid”, aldus het rapport.

Het percentage werknemers, die bij hun klacht als eerste een chiropractor bezochten en binnen een jaar arbeidsongeschikt werden, was maar 5%, vergeleken met werknemers die een eerste bezoek aan een M.D. (12%), bedrijfsarts (26%) of anderen (23%) brachten.

Naast het percentage dat blijvend arbeidsongeschikt werd, was het gemiddeld aantal gemiste dagen per jaar vanwege arbeidsongeschiktheid door lage rugpijn ook variabel, afhankelijk van de keuze van behandelaar die gebruikt werd.

Behandelaar (Gemiddeld aantal ziektedagen)
Chiropractor (14)
M.D. (14)
Bedrijfsarts (70)
Andere (30)

Het onderzoek stelt 2 mogelijkheden voor, waardoor deze betere resultaten met een eerste bezoek aan een chiropractor worden bereikt: “Het is mogelijk dat de werknemers die een chiropractor bezochten, positief in prognose verschilden van de anderen. Het is ook mogelijk dat chiropractische zorg effectiever was bij vermindering van pijn en arbeidsongeschiktheid en/of werknemers aanmoedigde om weer aan het werk te gaan.”

Bron:
(Turner JA, Franklin G et al. (2008) ISSLS Prize Winner: Early Predictors of Chronic Work Disability: A Prospective, Population-Based Study of Workers with Back Injuries, Spine, 33(25):2809-2818).

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen