Wat zijn de risicofactoren voor lage rugpijn bij een bepaalde levensstijl?.

Tussen 60 en 90% van de bevolking heeft vroeger of later last van rugpijn. Ieder jaar gaan bijna 15% van de Amerikaanse volwassenen naar een dokter met lage rugpijnklachten. Mannen en vrouwen lopen een gelijk risico. Na infecties aan de ademhalingsorganen (zoals bij verkoudheid en griep) is het de meest voorkomende reden om een dokter te bezoeken. Het is tevens de derde grootste nationale gezondheidskostenpost, na kanker en hartaandoeningen.

Beroepen met een hoog risico:
Bij een studie bleek dat 16 van de 100 warenhuismedewerkers per jaar rugklachten vertoonden en in twee grote voedingsmiddelenbedrijven had 30% van alle letsels betrekking op de rug. Een belangwekkend onderzoek naar werkgerelateerde aandoeningen toonde in 1994 aan dat er bijna 330.000 gevallen van rugklachten waren ten gevolge van overbelasting tijdens werkzaamheden.

Banen waarbij tillen, krachtige bewegingen, buigen en draaien in lastige posities, en het schudden van het hele lichaam (meestal bij lange afstandsreizen van vrachtwagenchauffeurs) voorkomen, resulteren in een hoog risico voor lage rugpijn. Hoe langer een persoon in zo’n baan werkzaam is, hoe hoger dat risico wordt. Sommige werkers dragen ondersteunende rugbanden, maar er zijn sterke aanwijzingen dat deze alleen mensen helpen die al aan lage rugpijn lijden. Bij een bepaalde studie bleek zelfs dat mensen met een dergelijke riem meer rugklachten hadden dan mensen zonder.

Een aantal bedrijven ontwikkelt programma’s om rugklachten te voorkomen. Ofschoon de resultaten van deze maatregelen niet eenduidig zijn, gaat er in het algemeen een gunstig effect van uit. Werkgevers en werknemers zouden wel voor een zo veilig mogelijke werkomgeving moeten zorg dragen. Kantoormedewerkers moeten goede stoelen en meubilair hebben waarbij een juiste werkhouding ontstaat.

Onjuiste of te intense oefeningen:
Een andere belangrijke risicofactor voor rugpijn is onjuiste of te intense oefening.

  • Het effect van high impactoefeningen is niet helemaal duidelijk. Er is onderzoek dat laat zien dat deze gedurende langere tijd, het risico op slijtage aan de tussenwervelschijf vergroten. Een onderzoek onder tennisspelers echter, toonde geen verhoogd risico aan.
  • Tussen 30 en 70% van fietsers ervaren lage rugpijn. (Een studie uit 1999 liet zien dat 70% van de fietsers verbetering ondervond nadat het zadel eenvoudig was bijgesteld op de juiste hoogte).
  • Onjuiste instructies voor oefeningen en te weinig aandacht voor biomechanica kunnen bronnen van plotselinge problemen zijn. Bijvoorbeeld een ongelukkige golf swing of een verkeerd gebruik van een fitnessapparaat of roeimachine kunnen ernstige klachten opleveren.

Zittende levensstijl:
Mensen die niet regelmatig trainen lopen een verhoogd risico op lage rugpijn, vooral wanneer zij een plotselinge en onwennige zware activiteit ondernemen zoals graven, scheppen of zware objecten verplaatsen. Ondanks gebrek aan onderzoek over een samenhang tussen rugpijn en gebrek aan oefening, is een zittende levensstijl hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste bijdrage aan rugklachten. Te weinig beweging leidt dan mogelijk tot:

  • Spierstijfheid (kan de mogelijkheid tot bewegen, draaien en buigen beperken).
  • Slappe maag- en buikspieren (kan de spanning op de rugspieren vergroten en een abnormale stand van het bekken veroorzaken).
  • Slappe rugspieren (kan de druk op de ruggengraat vergroten en zo het risico op compressie van de tussenwervelschijf verhogen).
  • Obesitas, samenhangend met een zittende levensstijl (kan meer gewicht op de ruggenwervels en druk op de tussenwervelschijven doen ontstaan). Studies in die richting laten echter een minimale samenhang tussen overgewicht en lage rugpijn zien.

Risicofactoren voor lage rugpijn voor kinderen en adolescenten:
De waarschijnlijkheid op de ontwikkeling van lage rugpijn wordt groter naarmate kinderen ouder worden. De pijn komt meer voor bij meisjes dan bij jongens volgens een studie uit 1999. Een veelvoorkomende oorzaak voor tijdelijke rugpijn is het dragen van te zware schoolrugzakken (meer dan 20% van het eigen lichaamsgewicht, of zelfs minder voor kleinere kinderen).

Overige risicofactoren:
Rokers hebben een grotere kans op rugproblemen, mogelijk omdat roken de bloedcirculatie vermindert, maar de samenhang kan ook te maken hebben met een ongezondere levensstijl in het algemeen.

Bron:
2001 Nidus Information Services Inc.

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen