Effecten van manipulatie van de onderrug bij menstruatieklachten.

Onderzoeksmethode:
Zestien vrouwen werden gescreend op dysmenorroe (menstruatieklachten) en beperkingen in de beweeglijkheid van de lage wervelkolom. Dertien hiervan werden opgenomen in het onderzoek.
Voor aanvang van het onderzoek en aan het einde van iedere menstruatiecyclus, gaven de deelneemsters in een overzicht aan hoe hevig de menstruele klachten waren, waar deze klachten precies gelokaliseerd waren (onderbuik, bekken en onderrug) en gaven zij middels een numerieke pijnschaal de samenhangende dysmenorroe-klachten aan. Deze cijfers werden het belangrijkste uitgangspunt van het onderzoek.

Resultaten:
De gemiddelde leeftijd van de deelneemsters was 26 jaar en de gerapporteerde klachten bestonden gemiddeld sinds het 12e levensjaar. Alle deelneemsters gaven een pijnscore aan van vijf of hoger voor tenminste twee tot drie locaties: lage of algehele buikpijn en/of lage rugklachten. Voor de meeste deelneemsters waren tijdens de behandeling duidelijke verschillen merkbaar bij de buikpijn in het algemeen en bij de lage rugklachten. De verbetering van de lage buikklachten was verschillend per persoon en per cyclus.

Conclusie:
Menstruele klachten, samenhangend met dysmenorroe kunnen verminderen bij behandeling van blokkades in de lage wervelkolom.

Bron:
Denise A. Holtzman, DC, Kristina L. Petrocco-Napuli, DC, MSb, Jeanmarie R. Burke, PhD
Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 31, Issue 3, Pages 237-246 (Maart 2008)

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen