Chiropractische behandelingen bij hoge bloeddruk.

In maart 2007 werd een onderzoek gepubliceerd, dat gedaan is door The Rush University Hypertension Center in Chigaco, in The Journal of Human Hypertension. Dit onderzoek concludeerde dat chiropractische behandeling van de bovenste halswervel, om de positie en functie te corrigeren, zeer goede resultaten heeft bij patiënten met stadium 1 hoge bloeddruk, waardoor de bloeddruk omlaag gaat.

De chiropractische behandeling zoals onderzocht, heeft niet het effect van een, maar liefst van twee bloeddruk-medicaties, zo zegt George Bakris, Directeur van The Rush University Hypertension Center.

Bovendien waren er geen neveneffecten of problemen.

De deelnemers hadden een beduidend lagere bloeddruk dan de deelnemers uit de groep die een placebo kreeg toegediend of de deelnemers uit de groep die een nep chiropractische behandeling ontvingen. In vergelijking met deze laatste groep, had de groep die een echte chiropractische behandeling ontving een bovendruk die gemiddeld 14 mm HG lager was en een onderdruk die gemiddeld 8 mm HG lager was.

Aan de bovenste halswervel, de atlas, werden meerdere chiropractische behandelingen gegeven. De resultaten werden bereikt in een studieperiode van 8 weken. Geen van de deelnemers gebruikte bloeddrukverlagende medicijnen gedurende deze 8 weken. Geen van hen had neveneffecten.

De bovenste halswervel, de atlas, zit onmiddellijk onder de schedel, om het ruggenmerg en helemaal boven aan de wervelkolom als ook net onder de hersenstam (medulla oblongata). Dat betekent dat de minste of geringste verstoring van de atlas, zoals Bakris, Dickholtz et al melden in hun onderzoek, de potentie heeft om druk van de zenuwbanen en omliggende bloedvaten naar de kleine hersenen en ruggenmerg te compenseren.

Een relatie tussen hoge bloeddruk en afwijkingen in het adersysteem in het gebied rondom de atlas en hersenstam, wordt al ruim 40 jaar onderzocht. Jannetta et al observeerde druk in de arteriën van de medulla oblongata (hersenstam) bij 51 van de 53 (96%) hoge bloeddruk patiënten, die een crainiectomy en microvasculaire decompressie operatie ondergingen voor niet gerelateerde problemen. Er werd geen extra druk ontdekt bij de normale bloeddruk patiënten. Als resultaat voerde ze vasculaire decompressie operaties van de medulla uit bij 42 van deze patiënten met hoge bloeddruk, waardoor de bloeddruk voor een groot deel afnam (32 of 76%).

Bron:
– Bakris G. Dickholtz M et al. (2007) Atlas Vertebra Realignment and Achievement of Arterial Pressure Goal in Hypertensive Patients: A Pilot Study, Journal of Human Hypertension, 1-7.
– DeNoon DJ, Chiropractic Cuts Blood Pressure, WebMD Medical News, March 16, 2007.

terug Back

Onze patiënten vertellen...

Our patients tell

© Copyright 2013-2024 Rugkliniek Heerlen